Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Goldberg Variációk BWV 988, Clavierübung IV (1742)
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF

Chia Han-Leon / Singapore
http://inkpot.com/classical/bachgoldgtro.html

Eötvös József (született 1962) munkája csodálatos és gyönyörű minden Goldberg Variációk rajongónak, vagy Bach imádónak be kell szereznie. Nem csak a zene átirata hű (szinte már vallásos értelemben gondolom), de a játék is nagyon magas színvonalú, teljesen természetes, és ösztönzően gyönyörű.
- A zenétől késztetve vagy ihletve, Eötvös átirata Bach lényét adja át és a Goldberget egy szóló gitárra írott átirat formájában. Az igazat megvallva, azt kell mondjam, az eredmény nemcsak a színvonalas művészet követelményeinek tesz eleget, de teljesen felfrissíti a zenét; ragyogó munka, mely méltó Johann Sebastian Bach nevéhez.
Eötvös, Bach zenei hangzásvilágának érzéke (itt az én átiratom helye, Yeuk Fan) nagyon kielégítő, tiszta, de soha sem merev vagy egyszínű. Mondjuk, hogy az eredmény, amit hallani fognak a CD-én, az az eredeti billentyűzet nagyobb hangterjedelmének kifinomítása a gitár kisebb hangterjedelmére. A zene sokkal lényegbe vágóbb, tisztább, összpontosultabb. Nem arról van szó hogy az eredeti verzió bármi módon túlzó eszközökkel lenne tele, de a szóló gitár verzió, amint az hallható, olyan akár egy költői összegzés. Az átírónak minden egyes hangzásból a legszükségesebb részeket kell kiválasztania, és úgy kell átalakítania ezeket, hogy a zenét újra alkossa, de összességében kevesebb anyagból.
- Olyan mintha Bach négy színt használt volna egy kép festéséhez, és most Eötvös újra festené ugyanazt a képet két színnel. Elméletben, ha egy képet két színnel festenek, a kettő közti különbség a színek különbözőségéből adódik. Ha ugyanezt zenével fejezzük ki, Bach hangterjedelmének kidolgozatlan kifejeződését kapjuk. Az egész képet nem egyszerűen egy sötét vékony vonal, hanem számos vonal és a színek kölcsönhatása alkotja. Bach természetesen nem egyszerűen egy olyan alkotó, aki gyönyörű szólamokat tudott írni, de legalább annyira bonyolult és ösztönző, mint a barokk építészet.


VisszaElore
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka