Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Goldberg Variációk BWV 988, Clavierübung IV (1742)
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF
Jan Hanford /USA
http://www.jsbach.org/eoumltvoumlsgoldbergvariations.htm

Előadásmód: rendkívüli
Felvétel: kiváló

Annyira kellemes meglepetés ért, amikor ezt a felvételt hallgattam. Goldberg variációk gitárral? Csak egy gitár? A válasz teljes mértékben igen!
Eötvös József tökéletes Goldberg variációk átiratot alkotott gitárra, az eredmény pedig csodálatos. Az átirat valósághű, ha bármi kimaradt, akkor nem vettem észre. Úgy hangzik, mintha Bach egy gitárra írt műve lenne, semmi mesterkélt, semmi erőltetett nincsen az átiratban. A kiadott verzió a gitár repertoár fontos részét képezi, és egyben bővíti is azt.
Mind a gitár, mind ezen mű tökéletes ismerete lenyűgöző, eddig nem tudtam, hogy két kézzel ilyen bonyolultságot és az ellenpontok ilyen teljességét lehet elérni. Nem pusztán műszaki szakember, de kivételes értékű zenész is. József átirata remek, kiemelkedő a tagozódása és a lassabb részletek finoman frazírozottak.
A CD – n a felvétel kellemes visszhanghatással készült, mely ugyanakkor nem zavarja az előadást. A CD-n a variációk külön vannak számozva, mely egy ötletes plusz dolog. Az egyedüli tragédia az, hogy nem terjesztik világ szerte! Túl jól titokban tartják és igazán szeretném, ha jönne egy kiadó és megkeresnék egy jelentősebb terjesztési ajánlattal. (Hahó, Sony? Hahó, Virgin Veritas? Egy igazi lehetőséget szalasztanak el.) Elképesztő a CD kivitelezése, nagyon ajánlom.


Vissza
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka