Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Goldberg Variációk BWV 988, Clavierübung IV (1742)
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF

-A Chanterelle kiadás:
- Ezen átírat átnézése közben visszatértem a Neue Ausgabe Smatlicher Werke című műhöz (1977) azért, hogy jobban beleláthassak abba, miért is volt annyira elkerülhetetlen az eredeti partitúra átiratának elkészülése. A CD felvétel hallgatása közben hihetetlennek tűnt, hogy mennyire hűnek tűnik az előadás zongorára írt verzióhoz és meglepetésemre, amikor a zongorára és a gitárra írott partitúrát összehasonlítottam ez a feltevésem beigazolódott.
- Ária: 2 ütem – Chanterelle (1997)
A díszítés teljes bemutatása.
Mind Eötvös Józsefnek és a kiadónak nehézséget jelentett egy érthető szövegmagyarázat megírása a dupla partitúrával rendelkező variációkhoz, hogy megvilágítsanak néhány lehetséges változatot a díszítésre, melyet az újraértelmezett művekben használni lehet. Jó példa a figyelmességre, törekvés a részletezésre, a 10. variáció díszítésének magyarázata, melynél minden egyes cifrázat kézírással van leírva. Néhány kánont szintén dupla taktusban írt, ideértve a 3. (Canone all’Unisono), 6. (Canone alla Seconda), 9. (Canon alla Treza), 12. (Canone all Quarta), 15. (Canone alla Quinta), 21. (Canone all Settima), 24. (Canone all’Ottava) variációt. A dupla szakasz használatot a „szerkezet” „tisztább érthetőség” – vel magyarázta a szerző.
-A kiadó közétett egy összesűrített partitúrát is azért, mert így számos variáció olyan formában van, hogy nem kell lapozni játék közben, ami lehetővé teszi a megszakítás nélküli kottaolvasást. Eötvös József alaposan és logikusan kezeli a művet, ami nagyon olvashatóvá teszi azt, a mű belső bonyolultságának ellenére. Nagyon szépen kivitelezett ez a 78 oldalas kiadás.


VisszaElore
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka