Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Goldberg Variációk BWV 988, Clavierübung IV (1742)
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF
by Michael Stitt, lantművész / Ausztrália
http://www.ozemail.com.au/~bachlogc/goldberg.htm

Bevezetés:
- Egyszer minden műre készül átirat – az eredeti forma összefüggéseit átalakítják, hogy a művészet nagyszerűbb újraértelmezését kapják. Így érzek Eötvös József Bach zongorára írt remekművének átiratával– a Goldberg Variációk (BWV 988) - CD felvételével kapcsolatban is.
- Eötvös olyan nagyszerű feladatot teljesített, amikor Bach híres variációnak elkészítette szóló gitár átiratát, melyről sok gitáros tudomást sem vett vagy mely feladattól féltek. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezt a nagyszerű eredményt, mert az, aki vállalja ezt a feladatot, hatalmas bátorsággal és mély rálátással bír a zene szerkezetére és képes arra, hogy Bach ellenpontozásának és harmóniájának lényegét megragadja. Nem kis eredmény, hogy Eötvös József sikeresen végrehajtotta ezt a feladatot, sőt még odáig is elmennék, hogy azt mondjam Chaconne óta ez a legnagyszerűbb szóló átirat klasszikus szóló gitárra, mely egyben a gitár szegényes, híres zeneszerzők által írt művek választékát bővíti. Az, hogy mi ihlette meg, hogy megírja az átiratot, egyértelművé válik a Chanterelle által a partitúrához kiadott bevezetésben:
- „Az ötlet, hogy Bach Goldberg Variációinak átiratát elkészítsem 1987 –re nyúlik vissza. Akkoriban hallgattam meg Glen Gloud zongora felvételét, ami meggyőzött, hogy ez a mű jól hangozna gitáron... Elhatároztam, hogy megpróbálom megvalósítani a lehetetlent szóló gitárral...” -  írja Eötvös.
- „Bach saját maga is számos hangszerre vagy hangszerekre átírta műveit és eszerint átdolgozta őket. Mivel minden hangszernek megvan a saját jellegzetessége, az átírás a mű jellemvonásait is megváltoztatja. Olyannyira, hogy az átírással majdhogynem egy új mű születik. Az átirattal valódi gitárra írott műnek kell születnie nem pusztán az eredeti utánzatának.”
-Ez nem az első eset, hogy Bach más hangszerre írt művére gitár átirat készült és Bach maga is lelkes átíró volt. Jelentősebb példa erre az 5. cselló szvit és a 3. lant szvit (BWV 995) valamint a 4. partitúra hegedűre kísérőzene nélkül, melyet később Kantáta néven dolgozott át.


VisszaElore
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka