Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Goldberg Variációk BWV 988, Clavierübung IV (1742)
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF

- A CD felvétel:
Eötvös egy Karl Heinz Rommnich (1994) készítette gitáron játszik, melynek hangja tiszta és kellemes. A visszhang hatás alkalmazását használja a hangok keverésénél, ugyanakkor mindez nem tolakodó. Amit általában el lehet mondani az előadásról az az, hogy magabiztos egy olyan művésszel, aki biztos technikával rendelkezik és figyelemreméltóan ragyogó pillanatai vannak. Eötvös nem kezdő, a gitárhoz és a zenéhez tiszta és világos a hozzáállása. Különleges zenei hangját az érzékkel játszott alt G adja a 25. variációban, ami gyönyörű és egyben visszatérő elem.
- 25. variáció: Chanterelle kiadás (1997)
Ezt egy gyors hosszan tartó arpeggió (tört hangzat) variáció követi, erős ritmussal, váltogatva a basszus és szoprán hangokat.
- Elég nyilvánvaló, hogy Eötvös élvezettel játssza művét, és tisztában van minden egyes hang hosszával, különösképpen a kánonokkal és Bach zenéjének ellenpontozásával. A hangok tiszták és világosan hallhatóak, például, hallgassák meg a 15. variációt – a Canone alla Quinta.
- Kevésbé pozitív oldala az előadásnak az, hogy a tempó a virtuózabb részeknél lelassul, példa erre a 23. és 28. variáció, még akkor is ezt kell mondanom, ha esetleg ez az én elfogultságomból adódik, mivel évekig virtuóz csembalósokat és zongoristákat hallgattam, mert összességében véve nem tiszta. Amit fontos lehet figyelembe venni az, hogy milyen szándék vezérelte Eötvöst a Goldberg variációk átiratának elkészítése közben:
- „Az átiratnak valódi gitárra íródott műnek kell lennie, nem pusztán az eredeti utánzásának..”
- Ha ezt figyelembe vesszük akkor talán előítéletek nélkül tudjuk fogadni Eötvös alkotását. Ez az egész nem arról szól, hogy az előadást, melynek az a szerepe, hogy átirata és eljátszása az egyik legnagyszerűbb variációkból álló mű legyen Bethoven Diabelli variációi mellett, kiemeljük környezetéből.
- Mindent összevetve, az előadás rendezés mesterségének nagyszerű darabja, de nem olyan áron, hogy Bach ellenpontozásának mélységét kihagyná. Ez a CD felvétel és a Chanterelle kiadás elengedhetetlen a gitár rajongói és a Bachot pengetők számára. 


VisszaElore
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka