Életrajz
CD felvétel
Kompozíciók, átiratok
Cikkek, kritikák
Fotók
Kapcsolat
Linkek
Tanítás
Eötvös József - gitárművész

Cikkek, kritikák

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
A fuga művészete
Gitárra átírta és játssza: EÖTVÖS JÓZSEF

Kirk McElhearn / Anglia
http://www.musicweb.uk.net/classrev/2003/May03/Bach_Artoffugue.htm

Eötvös József gitárral előadott Goldberg variációi, néhány ütemmel kapcsolatos problémától eltekintve, Bach egyik legkitűnőbb művének remek megközelítése volt, mely a hallgatónak nemcsak egyedi, de világelső hangfelvételt nyújt két CD-és, A fúga művészete gitárral című, albumával. Azok, akik ismerik A fúga művészetét, valamint a gitárt és annak hangterjedelmét is, csodálkozni fognak, Eötvös hogyan volt képes megalkotni ezt a munkát egy ilyen kis hangterjedelmű hangszeren. Érdekes választás volt részéről, hogy kettő, nyolc-húros gitárt választott, összehangolta őket, és zenei aláfestést adott hozzájuk. Az eredmény elképesztő.
- A Fúga művészete az egyik legmélyrehatóbb alkotás, amit valaha írtak, és amikor a kánon és fuga apró ellenpontjait hallgatja az ember, bámulatba esik azon, hogy Bach hogyan fonta körbe számtalan részlettel az általa választott egyszerű témát. Általában zongorával adják elő, bár számos alkalommal felmerült már annak lehetősége, hogy más hangszeren játsszák, mindazonáltal a gitár tökéletes hangszernek tűnik ehhez a műhöz. A húrok pendülése és elhalkulása nem várt hangot kölcsönöznek a zenének.
- Eötvös átírástól mentesen adja elő ezt a művet, úgy játssza a partitúrát, ahogy azt a művész eredetileg megírta. Az egyedüli olyan terület, ahol ez nem működik jól az a hangszereinek felső hangtartománya, ahol a hangok kissé gyengének hallatszanak és az elhalkulás nagyon rövid, de mindez a pengetős hangszerek - mint például a gitár vagy a lant - miatt van. Ettől eltekintve Eötvös alkotása példaértékű, és előadásmódja ragyogó. Az, hogy négy kéz játssza ezeket a fúgákat, lehetővé teszi számára, hogy teljesen más hangsúllyal adja elő és mélyüljön el bennük, mintha csak két kézzel billentyűn játszana.


VisszaElore
 
 

Belépés
Regisztráció

English

  Eötvös József - gitárművész  
       
design::Irk Réka